România se schimbă prin idei și tehnologie
3 proiecte online care și-au propus să facă România mai bună cu ajutorul tehnologiei au câștigat fiecare câte o finanțare de 5.000 USD, în cadrul competiției ReStart România de anul acesta. Cele 3 idei câștigătoare au fost alese din 7 finaliste, în urma votului publicului la Gala ReStart România din 16 noiembrie 2012.
Ideile care au convins publicul Galei ReStart România abordează subiecte precum lipsa medicamentelor din sistemul medical, participarea persoanelor cu dizabilități la viața publică și lipsa educației sexuale pentru adolescenți.
Lipsa tratament – inventarul medicamentelor din România, proiect al lui Jonathan Stillo și Romanian Angel Appeal, realizat cu sprijinul tehnic al Webikon
65% dintre pacienții care au HIV/SIDA nu au acces la tratament și 98.000 dintre pacienți bolnavi de cancer riscă să rămână fără tratament, în România. Pentru toți aceștia și pentru medici, farmaciști și familiile bolnavilor va exista www.lipsatratament.ro - o platformă online prin care se poate raporta lipsa medicamentelor.
www.lipsatratament.ro este un instrument care va permite personalului din sistemul sanitar, organizațiilor şi pacienţilor să anunţe public dacă medicamentele care le-au fost prescrise lipsesc.
Proiectul se va dezvolta și în aplicații mobile. Un blog şi hărţi interactive vor afişa aceste date pentru public şi le vor face disponibile Ministerului Sănătăţii, precum şi organizaţiilor naţionale şi internaţionale, în felul acesta asigurând transparenţa întregului proces şi responsabilizarea factorilor decizionali.
Orașul Tuturor - prima hartă online a locurilor accesibile pentru persoanele cu dizabilități, proiect al Organizației Naționale a Persoanelor cu Handicap din România, realizat cu sprijinul tehnic al Zitec
În România, aproape jumătate din clădirile de interes public (școli, primării, spitale, tribunale) sunt inaccesibile pentru persoanele cu dizabilități. Nu numai că cele 700.000 de persoane cu dizabilități din România nu au o viață publică, dar lipsa unei infrastructuri care să le permită mobilitatea face ca doar 27.272 de persoane cu dizabilități să aibă un loc de muncă.
Prin această hartă, persoanele cu dizabilități vor putea vedea mai ușor care sunt locurile accesibilizate – de la instituții publice și de cultură la mijloace de transport în comun - și vor putea pune presiune asupra autorităților pentru îmbunătățirea accesibilizării: www.orasultuturor.ro
Orașul Tuturor are deja și aplicație pentru telefoanele mobile cu Android, care se găsește online:
Sexul vs. Barza – educație sexuală pentru adolescenți, proiect al Adrianei Radu și Asociației Front, realizat cu sprijinul tehnic al Good Afternoon
Educația sexuală este un subiect tabu în țara noastră, iar asta îi afectează pe copiii și adolescenții români în fiecare zi. Cifrele de natalitate în rândul minorelor sunt printre cele mai ridicate din Europa (29.000 în 2008; 22.508, din care 733 de fetițe între 10 și 14 ani, în 2010 - potrivit Eurostat).
Sexul vs Barza este prima platformă de educație sexuală în format video pentru adolescenți ce cuprinde clipuri de câte 3 minute, în care adolescenții pot înțelege mai bine subiecte precum drepturile minorelor însărcinate sau minorităților sexuale, dar și chestiuni legate de corp, sex sau relații: /
În următoarele luni, platformele dezvoltate acum doar în stadiul de prototip vor deveni complet funcționale.
Cele 7 idei finaliste ale competiției ReStart România au acoperit subiecte precum legi in format deschis pentru toți, dezvoltarea urbană, analiza activității companiilor unde statul este acționar majoritar, transparentizarea posturilor din administrația publică, participarea persoanelor cu dizabilități la viața publică educația sexuală a tinerilor sau monitorizarea inventarelor de medicamente din România.
Peste 100 de idei au fost depuse în competiția ReStart România de anul acesta, în cadrul celor trei tematici ale competiției: transparență și date deschise, o administrație publică utilă cetățeanului și agregare comunitară.
-------
ReStart România este o competiție în care se propun, discută și dezvoltă proiecte care promovează utilizarea de resurse și tehnologii online pentru rezolvarea unor probleme sociale: transparentizare și acces la date deschise, o administrație publică utilă cetățeanului, agregare comunitară.
ReStart România este un proiect al TechSoup România, realizat cu sprijinul unei finanțări a Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.
Parteneri: Microsoft România, Senior Interactive, Fundația Româno-Americană, Fundația Erste, GTS Telecom, Oracle România, Zitec, Webikon, Asociația Drupal România, Good Afternoon.
Realizat cu sprijinul unei finanțări din partea Ambasadei SUA în România.
Cu sprijinul Ambasadei Britanică în România, Ambasadei Canadei în România și Ambasadei Austriei în România.
O campanie sprijinită de Gândul.info alături de Mediafax, Business Magazin, Decât o Revistă, Gazeta de Sud, Craiova.ro, ZeList Monitor