Despre

ReStart România sprijină cetățenii să utilizeze tehnologia pentru o viață mai bună, a lor și a comunității lor.

 

Competiția din 2012 și-a desemnat câștigătorii.

 

In 2012, ReStart Romania este una dintre cele 6 competiții similare din Europa Centrală și de Est - dezvoltate cu ajutorul TechSoup Global și Ambasadelor SUA locale - desfășurându-se în același timp cu ReStart Cehia și ReStart Slovacia.

Pe scurt, ReStart România este o competiție în care se propun și discută proiecte care promovează utilizarea de resurse și tehnologii online pentru rezolvarea unor probleme sociale dificile.

Ideile sunt votate online și dezbătute de un juriu, 7 finaliști urmând a primi sprijin tehnic pentru a-și transforma ideile în prototipuri de platforme sau aplicații online. 

La evenimentul final al competiției sunt aleși 3 câștigători care primesc finanțări în valoare de 5.000 USD pentru a-și finaliza și lansa platformele sau aplicațiile.

 

Proiectul ReStartRomânia este o competiție deschisă tuturor: persoane fizice, antreprenori sociali, organizații neguvernamentale sau entități comerciale, și este un proiect independent și apolitic.

Idei de proiect pot fi înscrise pe platforma ReStart România. Nu trebuie să ştii cum se poate implementa tehnic (deși ajută puţin). Ceea ce contează în această etapă sunt definirea corectă a unei probleme punctuale și imaginarea unei soluții adecvate și fezabile. (Asta te face restarter). Dă mai departe ideea și găsește în rețele sociale susținători pentru ea, sau persoane care au aceeași problemă, și cheamă-i să se înregistreze pe platformă pentru a putea vota.  

Dacă ajungi între finaliști, tu și alți 6 restarteri veți primi ajutor tehnic de la echipele noastre să dezvoltați ideea într-un prototip de platformă sau aplicație online. Vom face asta în cadrul unui Hackathon pe care îl organizăm în noiembrie.

3 dintre ideile finaliste vor fi alese prin vot în cadrul Galei pentru a primi finanțări în valoare de 5.000 USD fiecare și vor fi ajutate să se lanseze ca platforme sau aplicații online și să își dezvolte activitatea. 

 

Proiectele de anul acesta privesc următoarele categorii tematice:

 

Transparență / acces la date de interes public / date deschise

Crezi în reutilizarea datelor publice și transformarea lor în instrumente utile pentru cetățeni? Te enervează secretomania autorităților din România și crezi că românii au dreptul să știe cum sunt utilizați banii publici? Știi cum să obții date de la o instituție publică sau crezi că poți utiliza datele existente și să arăți tuturor ce se poate face cu ele?

 

Eficiența actului de guvernare locală sau centrală/ o administrație publică utilă cetățeanului

Ai idei despre cum să eficientizezi relația dintre contribuabil și administrația publică, despre cum se pot economisi timpul și banii în relația cu autoritățile? Ești enervat de lipsa de eficiență a sistemului, care persistă chiar după 20 de ani de reformă continuă? Ai în minte o soluție despre cum poți face acest lucru fără să depinzi de autoritățile publice?

 

Agregare comunitară

Comunitatea ta vrea să își reprezinte mai bine interesele sau are nevoie de un instrument online cu care să implice mai mulți oameni alături de ea? Simți că poți face viața mai bună pentru oamenii din cartierul tău, localitatea ta, orașul tău, pentru cei care-ți împărtășesc interesele sau cu care te simți solidar? Crezi că dacă ne adunăm suficient de mulți, vom reuși să schimbăm fața comunităților noastre?

 

Etapele ReStart Romania

19 septembrie - 12 octombrie : Înscrierea proiectelor

13  - 18 octombrie: Votul comunității

18 - 22 octombrie: Trimiterea de materiale video de către semifinaliști

22 – 25 octombrie: Votul juriului

26 octombrie: Anunţarea finaliştilor

27 octombrie - 2 noiembrie: Pregătirea proiectelor pentru Hackathon împreună cu echipele tehnice

2-4 noiembrie: Hackathon ReStart România

16 noiembrie: Gala ReStart România

17 noiembrie: Anunţarea câştigătorilor

 

----

ReStart România este un proiect al TechSoup România, realizat cu sprijinul unei finanțări a Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

Parteneri: Microsoft România, Senior Interactive, Fundația Româno-Americană, Fundația Erste, GTS Telecom, Oracle România, Zitec, Webikon, Asociația Drupal România, Good Afternoon.

Realizat cu sprijinul unei finanțări din partea Ambasadei SUA în România.

Cu sprijinul Ambasadei Britanică în România, Ambasadei Canadei în România și Ambasadei Austriei în România.

O campanie sprijinită de Gândul.info alături de Mediafax, Business MagazinDecât o Revistă, Gazeta de Sud, Craiova.ro, ZeList Monitor